GOROSTAS MEKA SRCA

Pauza u pisanju nastala je kao posledica bolesti. Bio sam prehlađen, malo  od promaje, ili me zakačio neki virus, prešao s nekoga i zakačio se na mene… Od tada je prošlo dve nedelje, osećam se dosta bolje, te nastavljam rubriku vezanu za zanimljivosti iz prošlih vremena.

Reč je o čoveku koji je sigurno jedan od najdebljih i najtežih Jugoslovena. Zove se Ilija Rauš. Živi u Prijedoru, ima 58 godina a težak je 183 kilograma. Međutim, to mu nije najveća težina koju je dosegao. Neko vreme bio je težak čak 196 kilograma. Svi ga poznaju, a najbolje deca koju okuplja u parku i priča im o prošlom ratu. Ilija je otišao u partizane 1942. godine i ratovao po celoj zemlji. Tada je bio, naravno mlađi i vitkiji. Borio se za oslobođenje Prijedora, Dobrljina, Sanice, Ključa, Mrkonjić-Grada, Jajca, Bihaća, Sanskog Mosta, Rajlovca, Višegrada, Dobruna, Aranđelovca, Beograda i Brčkog. Poslednja borba beše mu i najteža. Ranjen je topovskom granatom u nogu, koja je morala biti amputirana. Otad je invalid. Udebljao se jer se teško kreće i to mu zadaje najviše muka. Rekao je: „Trebam invalidska kolica kojima bih se mogao voziti. No standardna mi ne odgovaraju, jer su preuska i preslaba da me nose. Stoga, ako neko može izraditi kolica za mene, neka mi se javi.

Na slici je glavni junak priče Ilija Rauš:

Ne znam, da li danas postoji neka statistika na ovom polju u Srbiji. Ipak, jedno je sigurno. Ilija Rauš slovi za jednog od najdebljih i najtežih Jugoslovena.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s